24 februari 2022
0 0 0

Hoe ga je als ondernemer om met een ongeval op de werkvloer?

Bedrijfsongevallen gebeuren elke dag. De meeste ongevallen hebben geen grote gevolgen. Toch zijn er ook ongevallen op de werkvloer of binnen werktijd die wel ernstige gevolgen hebben. Natuurlijk verleen je bij een (ernstig) ongeval gelijk eerste hulp aan de werknemer, maar er komt achteraf nog veel meer bij kijken. Zo ben je bij een ernstig ongeval als  (materieel) werkgever verplicht om de Nederlandse Arbeidsinspectie te informeren. Materieel werkgever ben je als je samenwerkt met een partij die werknemer(s) aan jou ter beschikking stelt. Ook bestaat de kans dat je aansprakelijk wordt gesteld wanneer een werknemer (financiële) schade oploopt door een bedrijfsgeval. In deze blog bespreken we waar je als ondernemer met personeel rekening mee moet houden bij een bedrijfsongeval.

Inhoud

  1. Wat verstaan we onder een bedrijfsongeval?
  2. Maak altijd melding van een ernstig bedrijfsongeval bij de Nederlandse Arbeidsinspectie
  3. De Nederlandse Arbeidsinspectie beslist of onderzoek nodig is naar het ongeval
  4. Vul een bedrijfsongevalformulier in
  5. Evalueer wat er is gebeurd
  6. Hoe zit het met schade en aansprakelijkheid? 
  7. Aansprakelijkheidsverzekering en opstellen van eigen ongevalsrapportage
  8. In het kort

Wat verstaan we onder een bedrijfsongeval?

Als op het werk of tijdens werktijd een ongeval gebeurt dat leidt tot schade aan de gezondheid van een werknemer, spreken we van een bedrijfsongeval. Dus bijvoorbeeld wanneer een werknemer zich op het werk verwondt. Van jou als werkgever, of in sommige gevallen opdrachtgever (als je samenwerkt met een tussenpartij), wordt dan actie verwacht.

Maak altijd melding van een ernstig bedrijfsongeval bij de Nederlandse Arbeidsinspectie

Dus wanneer het ongeval blijvend letsel, een ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg heeft. Het niet direct melden van een bedrijfsongeval is een overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet en kan leiden tot hoge boetes. Klik hier om te lezen hoe je melding moet doen.

De Nederlandse Arbeidsinspectie beslist of onderzoek nodig is naar het ongeval

Wanneer onderzoek gedaan moet worden, dan start dit zo snel mogelijk. Zorg ervoor dat de plaats van het ongeval zo veel mogelijk onveranderd blijft. Doe je dit niet dan riskeer je een hoge boete. Tijdens of na het onderzoek kan de Nederlandse Arbeidsinspectie maatregelen opleggen. Na afloop van het onderzoek ontvang je een rapport. Werk je met een tussenpartij? Deel dan ook met hen het rapport. Kijk voor meer informatie over de Nederlandse Arbeidsinspectie op www.nlarbeidsinspectie.nl.

Vul een bedrijfsongevalformulier in

Veiligheid op de werkvloer is belangrijk. Ben jij zelf werkgever? Stel dan vooraf een bedrijfsongevalformulier op wanneer je deze nog niet hebt. Met een bedrijfsongevalformulier kan je de situatie goed in kaart kan brengen. Werk je met uitzendkrachten bij een partij die VCU-gecertificeerd is dan moet je ook daar een melding maken. Vraag of zij een bedrijfsongevalformulier hebben en vul deze (wanneer mogelijk samen met de werknemer) in.

Evalueer wat er is gebeurd

Na een bedrijfsongeval is het altijd belangrijk om te kijken wat je kan leren van wat er mis ging. Je wilt natuurlijk niet dat er nog een keer een arbeidsongeval plaatsvindt. Dus is het belangrijk om maatregelen te nemen om ongelukken in de toekomst te voorkomen. Is er sprake van een zwaarder arbeidsongeval of zijn er in een korte periode meerdere arbeidsongevallen gebeurd? Dan is het verstandig om een partij in te schakelen die samen met jou kijkt hoe de veiligheid op de werkvloer verbeterd kan worden.

Hoe zit het met schade en aansprakelijkheid?

Wanneer werknemers onder jouw leiding en toezicht werken, ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. En dus (misschien) ook voor schade die een werknemer oploopt door een bedrijfsongeval. De werknemer kan jou als (materieel) werkgever voor deze schade aansprakelijk stellen. Kan jij als (materieel) werkgever bewijzen dat je echt alles hebt gedaan om het bedrijfsongeval te voorkomen of dat er sprake was van opzet van de werknemer, dan pas ben je niet aansprakelijk. Toch blijkt vaak in de praktijk dat jij als (materieel) werkgever aansprakelijk bent. 

Aansprakelijkheidsverzekering en opstellen van eigen ongevalsrapportage

Omdat de kans bestaat dat je aansprakelijk gesteld wordt, is het belangrijk om een goede  aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wanneer zich een (ernstig) arbeidsongeval voordoet, doe je er goed aan om dit ook meteen bij jouw verzekeraar te melden. Je verzekeraar is dan voorbereid op een eventuele aansprakelijkstelling. Voor de verzekeraar is het ook belangrijk dat je een goede ongevalsrapportage maakt, waarin tot in detail beschreven staat wat er is gebeurd, welke personen betrokken waren en wie eventuele getuigen kunnen zijn.

Wij hopen natuurlijk dat je nooit een bedrijfsongeval meemaakt bij jou op de werkvloer. Deze blog geeft jou hopelijk duidelijkheid over de acties die je moet doen wanneer je er toch mee te maken krijgt.

In het kort

Belangrijk

  • Sluit een goede aansprakelijkheidsverzekering af
  • Zorg voor een veilige werkplek

Na het ongeval

  • Verleen eerste hulp aan de werknemer
  • Meld een ernstig bedrijfsongeval bij de Nederlandse Arbeidsinspectie
  • Zorg er dan voor dat de plaats van het ongeval zo veel mogelijk onveranderd blijft
  • Geef het ongeval via jouw portal door via het Verzuimformulier
  • Vul een bedrijfsongevalformulier in
  • Stel je verzekeraar op de hoogte
  • Stel je eigen ongevalsrapportage op
  • Evalueer hoe we ervoor kunnen zorgen dat een vergelijkbaar ongeluk in de toekomst niet meer gebeurt
  • Ben je materieel werkgever? Dan deel je het eindrapport van de Arbeidsinspectie met de samenwerkende partij

Heb je vragen over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op.